Communiceren is een basisbehoefte!

29 nov

Communiceren is verworven in de basisbehoeften van de mens, zoals je kunt zien in onderstaande piramide van Maslow, ook wel behoeftenpiramide van Maslow genoemd. Maslow ontwikkelde in de jaren 60 de humanistische psychologie, ook wel de theorie van de toenemende behoefte genoemd. Maslow ziet elk mens als een uniek individu met verschillende drijfveren. Om zichzelf als gezonde persoonlijkheid te kunnen ontwikkelen moet men volgens Maslow een aantal fundamentele menselijke behoeften minimaal bevredigd zijn. Deze fundamentele behoeften zijn aangeboren. De piramide van Maslow zoals hieronder afgebeeld beschrijft in welke gebieden communicatie verworven is, deze vlakken zijn groen gemaakt. De onderste laag is de allerbelangrijkste. Zijn de fysiologische (en belangrijkste!) behoeften niet aanwezig? Dan doen de lagen die er boven liggen er niet toe. Als het fundament niet in orde is, dan stagneert de persoonlijke ontwikkeling. En wat zien we? Logopedisten zijn betrokken bij de onderste drie (!!!) lagen van de behoeftenpiramide. De drie belangrijkste lagen om te kunnen functioneren.

maslowDe logopedist heeft veel te maken met mensen waarbij de fysiologische behoeften niet in orde is en dan met name binnen het stukje eten, drinken en ademen. Kan iemand niet eten of drinken vanwege een hersenbloeding? Of vanwege een slikstoornis? Dan is deze persoon aangetast in de basislaag van zijn behoeften en bestaan. Dat heeft heel veel impact op de lagen er boven; zoals participatie in de samenleving, of behoefte aan sociaal contact. Bedenk zelf maar. Stel dat je ziek bent en je houdt geen enkele voeding binnen. Dan telt het participeren in de samenleving even niet meer mee. Eten heeft dan de prioriteit. Dit geldt net zo goed voor mensen met slikstoornissen, die dus niet kunnen eten en drinken. Hoe belangrijk is de rol van de logopedist dan? Heel belangrijk, want als dit niet behandeld wordt, dan snap je dat de bovenste lagen van de piramide volledig wegvallen.

Participatie in de samenleving, hoe belangrijk is dat dan? Participeren in de samenleving volgt direct na de fysiologische behoeften. Ieder mens heeft behoefte aan participatie in de samenleving. Bijvoorbeeld reizen met het openbaar vervoer. Dat is ook participeren in de samenleving. Stel dat je niet meer snapt hoe dit moet, omdat je het treinrooster niet meer kan lezen vanwege een afasie. Wat dan? Dan kun je niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer reizen, want bij aankomst heb je geen idee  welk spoor je moet hebben. Mag je dan niet meer reizen? En zul je altijd geïsoleerd zijn omdat je niet meer weg kunt? Nee, ook daar speelt de logopedist een belangrijke rol. Hij of zij leert iemand weer deelnemen in de maatschappij, met of zonder hulpmiddelen. En dat zorgt er voor dat je weer mee mag doen. En de mogelijkheid krijgt om je verder te ontwikkelen.

Elk mens heeft behoefte aan sociaal contact, anders zul je terecht komen in een sociaal isolement. Door sociaal contact ontstaan vriendschappen, kan men liefhebben en zijn er sociale interacties. En in deze laag van de piramide betekent de logopedist alles. Als er, om wat voor reden dan ook, in de sociale contacten iets mis gaat, omdat communiceren niet meer gaat, zal een logopedist hier een belangrijke rol vervullen. Wat nou als iemand niet meer kan communiceren? Of wel kan communiceren, maar dit anders doet dan voorheen waardoor de partner hem niet meer begrijpt? Dan kan de logopedist er voor zorgen dat de communicatie tussen twee personen weer hersteld of aangepast wordt, waardoor zij elkaar wel (weer) kunnen begrijpen en hun (liefdes)relatie kunnen voortzetten. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de logopedist in alle lagen van de belangrijkste behoeften van een mens een rol kan betekenen. De behoefte is er namelijk altijd, maar door allerlei problemen kan iemand deze behoefte niet meer voldoende aanspreken en zal iemand in zijn ontwikkeling stil komen te staan. Of misschien zelfs wel achteruitgaan. En is dat de toekomst? Nee. Dus zorg er voor dat de logopedist (en daarmee de mens) bestaansrecht blijft houden. En teken daarom de petitie! Klik hier om naar de petitie te gaan >>>.


Groeten,

De logopedist

 

3 Reacties naar “Communiceren is een basisbehoefte!”

  1. alexboon 29 november 2013 bij 11:07 #

    duidelijk. En: alle lagen hangen samen…

    • delogopedist 3 december 2013 bij 21:35 #

      Zo zie je inderdaad maar hoe belangrijk logopedie is om een gelukkig mens te kunnen zijn als de basisbehoeften niet vervuld kunnen worden vanwege communicatiestoornissen of eet- en drinkproblematiek. En dat niets op zichzelf staat wordt steeds duidelijker. Nu de overheid nog!

  2. Bresco 5 december 2013 bij 13:56 #

    Dit is op Babylon herblogd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: